Vananemise neli nägu | Kas sul on gluteeninägu, piimanägu, veininägu või suhkrunägu?

Paljud toidud võivad põhjustada selliseid muutusi, kui sa sööd neid toite rohkem, kui su keha talub – ja need märgid on aastatega nii nähtavaks muutunud, et võin täpselt öelda, mida inimesed liiga palju tarbivad, lihtsalt neile peale vaadates, kirjutab Nigma Talib oma raamatus „Anti-Ageing. Pöördeline teekond särava ja noorusliku nahani“.

Mida räägib nägu su harjumuste kohta ja kuidas need mõjutavad vananemist? Vaatame nelja toiduga seotud „nägu“, mille olen loonud oma kliinilise kogemuse abil.

Gluteeninägu

• Vistrikud laubal

• Pundunud põsed ja lõualott – näost jääb mulje, et sa oled kaalus juurde võtnud

• Näopunetus ja/või punased vistrikud põskedel

• Vistrikud või tumedamad laigud lõual

Gluteen on valk, mis sisaldub nisus ja teistes teraviljades, odras ja rukkis. Kaer ei sisalda ise gluteeni, vaid sarnast valku aveniini, millele mõned inimesed võivad olla samuti tundlikud. Gluteen on suhteliselt uus lisand toidus (me hakkasime seda sööma umbes 10 000 aastat tagasi, aga inimesed on elanud maailmas 2,5 miljonit aastat). See ei pruugiks olla probleem, kui oleksime andnud oma kehale aega sellega harjuda, aga kuna me sööme peaaegu igal toidukorral süsivesikuid ja kuna gluteen on väga sobiv paksendaja ja maitsete alus töödeldud toidus, oleme väga ruttu jõudnud olukorda, kus gluteeni võivad sisaldada kõik toidukorrad – kui mitte kõik suutäied –, seega tundub, et meie organism ei tule selle suhteliselt uue toiduga nii kiiresti toime.

Gluteenist loobumise ja tervise edendamise puhul pole lahendus mitte lihtsalt leiva ja pasta asendamine töödeldud gluteenivabade versioonidega, vaid selle asemel tuleks asendada gluteenivabad teraviljad naturaalsete gluteenivabade alternatiivsete teraviljade ja seemnetega, mis annavad tervislikke kiudaineid ja teisi toitaineid. Need on:

• Amarant

• Tatar

• Pruun või metsik riis

• Tšiiaseemned

• Kinoa

• Teff (Etioopia teravili)

Vali leivatooted, hommikuhelbed ja jahu, mis on valmistatud neist teraviljadest ja seemnetest. Samuti kasuta kaunvilju nagu läätsed või oad ning ära unusta kartulit ja teisi tärkliserikkaid köögivilju, mis on suurepärased lisandid igale einele.

Piimanägu

• Paistes silmalaud

• Silmaalused kotid

• Tumedad silmaalused

• Laialt levinud akne ja vistrikud

• Kahvatud põsed

• Vistrikud lõual

Inimene on ainuke liik, kes joob teise loomaliigi piima, ja ainuke liik, kes meelega joob piima pärast lapsepõlve. Seetõttu pole üllatav, et meil on raske piima seedida ja sellel võivad olla kehale ebasoodsad mõjud. Piimatoodetes on kaks peamist ainet, millele inimesed reageerivad – suhkrud ja valgud. Laktoositalumatus on reaktsioon peamisele piimasuhkrule ja see on üks tavalisemaid toidutalumatusi maailmas.

Paljud patsiendid küsivad, kuidas nad saavad kaltsiumi, kui väldivad piimatooteid. Meile on räägitud, et saame kaltsiumi oma luude tervise heaks ainult lehmapiimast, aga see on täitsa valejutt. Kaltsiumi sisaldab rohkem kui 20 taimset toitu. Sa pead lihtsalt kindlustama, et su söögisedelis leidub mitmesuguseid alternatiivseid allikaid. Siin on mõned toidud:

• Kala. Pehmete luudega kalad nagu anšoovis, sardiin ja heeringas.

• Köögiviljad. Brokoli, kapsas, lehtkapsas, rukola ja vesikress.

• Kaunviljad. Kikerhernes, aeduba, läätsed, maapähklid ja tempeh.

• Teraviljad. Amarant, pruun riis, kinoa ja teff.

• Pähklid ja seemned. Mandlid, parapähklid, seesamiseemned, päevalilleseemned ja tahiini (seesamiseemnepasta).

• Puuviljad. Viigimarjad, rabarber ja kaltsiumiga rikastatud mahlad.

Veininägu

• Tugevad kortsud või vistrikud kulmude vahel

• Rippuvad silmalaud

• Tugevad kortsud silmade all

• Vedelikupuuduses nahk peente kortsudega põskedel

• Nähtavalt suurenenud poorid

• Punakas nahatoon

• Sügavad nasolabiaalsed kortsud

Ma nimetan neid sümptomeid veininäoks, sest vein on kõige tavalisem alkohoolne jook, mida mu patsiendid tarbivad, aga samu sümptomeid võib põhjustada mis tahes alkohol. See ilmneb mitmel põhjusel – kõigepealt alkohol kuivatab nahka ning see toob kortsud alati rohkem nähtavale. Alkoholis on palju suhkrut ja nahk hakkab rippuma – sageli kõigepealt õhem nahk silmade all. Tumedus silmade ümber on märk sellest, et neerud on üle koormatud, mis võib olla tingitud alkoholi lõhustamise vaevalisest protsessist. Vistrikud või kortsud silmade vahel märgivad su maksameridiaani ülekoormust, mis tavaliselt ilmneb siis, kui jood rohkem, kui on sulle kasulik.

Veininäo sümptomite tagasipööramine tähendab alkoholipruukimise vähendamist. Ma soovitan oma klientidel alkoholist täiesti loobuda, et nad saaksid oma soolestiku tasakaalu tagasi, aga hea uudis on see, et kui sulle meeldib koos sõpradega veini juua või lõdvestuda klaasikese veiniga kodus, siis võib piisata parematest alkoholivalikutest ja alkoholi tarbimise vähendamisest, et näha, kuidas kaovad paljud vananemise märgid. Püüa järgida neid reegleid ja vaata, mis toimub su nahaga:

• Pea regulaarselt alkoholivabu päevi

• Vali võimalikult puhas alkohol

• Sega alkoholi mullivee või veega, mitte magusate toonikutega

• Joo vett

• Vali punane vein valge asemel

• Vali orgaanilised veinid

Suhkrunägu

• Kortsud lauba ülaosas

• Silmaaluste lõtvumine

• Vistrikud üle kogu näo, eriti villiline/tsüstiline akne

• Kurnatud näoilme

• Naha õhenemine

• Tumedam hallikas või kahkjas nahatoon

Sa tead, et suhkur teeb paksuks, aga kas sa seda ka teadsid, et see tekitab su näole kortse? Suhkrurikas toidusedel – ja rafineeritud süsivesikud, mis muutuvad organismis kiiresti suhkruks – on naha tervises peamine probleem, mis aitab kaasa enneaegsele vananemisele.

Kõigepealt, suhkur on põletikku tekitav toiduaine ja põletik on vananemise peamine põhjus, ent suhkur päästab valla ka protsessi, mida nimetatakse suhkurdamiseks. Kui sööd suhkrut, siis muutub see glükoosiks, sinu keha eelistatud kütusevalikuks. Ent kui sa valmistad rohkem glükoosi, kui su keha vajab, ja seda ei põletata ära ega transpordita rakkudesse, kus see hoiule pannakse, jääb see vereringesse,

kus see võib kinnituda kollageeni, valgu külge, mis hoiab nahka toonuses ja nooruslikuna. Noores nahas on kollageenikiud elastsed ja vetruvad, aga kui suhkrumolekulid nende külge kinnituvad, siis need kõvastuvad ning muutuvad paindumatuks ja kangeks. Seetõttu kipub nahk alla vajuma ning ilmuvad kortsud.

Probleem tekib siis, kui püüad suhkrust loobuda, aga kaldud seda tahtma rohkem ja see isu rõhub sind. Et suhkrust edukalt loobuda, pead sa oma toidusedelit suuresti muutma.

• Suurenda valkude osakaalu

• Ära karda rasva

• Ära süsivesikutest täiesti loobu

• Väldi kunstlikke magustajaid

• Kaalu toidulisandi võtmist

• Talitse isusid

Katkend on pärit kirjastuselt Pilgrim ilmunud Nigma Talibi raamatust „ Anti-Ageing. Pöördeline teekond särava ja noorusliku nahani.“

Seotud