Ava külgmenüü

Suhkruasendaja aspartaam – hea või halb?

Kaalustalla.ee võtab selles artiklis põhjalikult kokku kõik selle, mis puutub aspartaami ning tema ohutusse/ohtlikkusse. Loodetavasti on artikli lõpuks kõigil sarnane arusaam teemast tekkinud.

Mis on aspartaam?Tuntud on ta suhkruasendajana ning seda tööd teeb ta hästi. Nimelt on aspartaam ligi 200 korda magusam kui tavaline suhkur. See aga tähendab, et piisab väga väikesest kogusest, et saavutada erinevate toitude ja jookide jaoks meeldiv magusus ning seda äärmiselt väikese toiteväärtusega. Kilose suhkrupaki magususe saaksite kätte 5g aspartaamiga, mis täidaks heal juhul ühe teelusikatäie. Seetõttu on ta äärmiselt populaarne koostisosa erinevates dieettoodetes nagu dieetkarastusjoogid.Lähemalt uurides saame teada, et aspartaam on kahest aminohappest, asparthappest ja fenüülalaniini metüülestrist, koosnev peptiid. See võib tunduda keeruline, aga aminohapete näol on tegemist lihtsamalt öeldes valkude ehitusosadega. Valk on eluks vajalik makrotoitaine ning me tarbime seda suurtes kogustes oma igapäevasega söögiga.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.