Sool soodustab liigse kehakaalu teket

Sool on väga vajalik vere happe-leelistasakaalu hoidmiseks, reguleerib lihaste kokkutõmbeid ja valkude- ning süsivesikute imendumist. Inimese füsioloogiline vajadus on pool teelusikat soola päevas ja tavaliselt organism ise reguleerib soola vajadust. Näiteks suvel higistame palju ja higiga väljub sool. Vastusena tekib isu soolase heeringa järele. Probleem on soola liigses kasutamises.

Eestlased söövad aastas umbes neli kilo soola, mis on maailma “tipptase”. Kahjulik osa soolas on selles s isalduv naatrium, mida tänapäeval tuleb organismi umbes kümme korda loomulikust vajadusest rohkem, mistõttu muutub sool ohtlikuks südmele ja veresoonte seinale ja sellest on ohtu vererõhu tõusuks. Kaalust mahavõtjal oleks hea teada, et liigne sool kogub organismi liigset vedelikku, mida on kaalul näha isegi mõne kilo võrra suurema numbrina. Peale selle sool seob kehas vett ja liig soolase toidu söömisel võib kehakaal lisanduda just vee arvelt.

Liigne kehakaal ja eriti vöökohale tekkinud lihavus tõstavad vererõhku. Kaalust mahavtmine ongi eriti tõhus vererõhu rohi. Iga mahavetud kiloga alaneb ka vererõhk.

Sool ergutab ka kalrsiumi eraldumist luudest, mille tagajärjel suureneb osterporoosi oht ehk luukadu. Mitte kellelgi, eriti naistel pole aga üleliigset kaltsiumivaru, mida raisata.

Sool on ka koos rasva ja suhkruga tuntud kui maitseparandaja. Soola lisamisel suurendame isu ja see viib kergesti ülesöömisele. Soolane söök muutub harjumuseks. Kui organismis on liigselt soola, siis suureneb soolasisaldus ka süljes. Selleks, et toidus olevat soola oleks tunda, peab toidu soolasisaldus olema suurem kui sülje soolasisaldus. Vähendades soolasisaldust toidus, ei kesta vähemsoolase toiduga harjumine igavesti. Soolakasutuse vähendamiseks on mitmeid mooduseid ja seda peaks tegema vähehaaval vältimaks äkilisi soolaisu tekkimisi.

Ära pane lauale soolatopsi. Pane selle asemel värskeid või kuivatatud maitsetaimi.

Toidu valmistamisel vähenda retseptides antud soolahulka. Samuti suhtu kriitiliselt retsepti, kus soovitatakse köögivili ja kartul keeta soolvees. See on vaid harjumus!

Vähenda soola tasahaaval, et su maitsemeel jõuaks harjuda. Maitsestamiseks kasuta maitsetaimi, pipart, curryt, paprikapulbrit, kaneeli, tomatit, sibulat, porrut, küüslauku, sidrunit…

Toidu valmistamisel on arukas lisada sool alles vahetult ennem toidu valmimist Soola lisamisel ära otsusta maitse üle kohe vaid alles 5-10 minutit peale lisamist.

Sool on paljudes valmistoodetes peitesoolana. Loe tootepakendilt soolasisaldust ja eelista vähemsoolaseid: või, margariin, või- ja taimeõli segud – kuni 0,1%; juust ja leib – kuni 0,7%; vorst jm lihatooted – kuni 1,2%

Allikas: www.figuurisobrad.ee

Seotud