Ava külgmenüü

Soojendav ja võimas vürts: kaneel on põletikuvastase toimega ja aitab ka diabeedi vastu

Kaneeli ravipotentsiaal on sama rikkalik ja kompleksne kui selle maitse ja aroom ning selle nimekirja eesotsas leiab veresuhkru tasakaalustamise ja põletikuvastase toime. Kaneel on vürtsina väga tuntud, kuid selle ravitoime on laiemale avalikkusele vähem teada, vahendab Telegram.ee.

Kaneeli nime all müüakse tegelikult mitme veidi erineva taime koort. Kõige algupärasemaks loetakse praegu suhteliselt vähe kasutatavat vormi Cinnamonum verum (sõna otseses mõttes “tõeline kaneel”), mida nimetatakse ka Tseiloni (Sri Lanka iidne nimi) kaneeliks selle piirkonna järgi, kus seda esimest korda kultiveeriti. See on üsna harva esinev ja kallis kaneel.

Teised liigid on Cinnamonum cassia (Hiina kaneel), Cinnamonum burmannii (Indoneesia kaneel) ja Cinnamonum loureiroi (Vietnami kaneel). Peamine erinevus algupärase kaneeli ja teiste sortide vahel on see, et viimastes on suuremas kontsentratsioonis kumariini – looduslikku fütokemikaali, millel on verd vedeldav toime. Selle tõttu on Euroopa tervishoiuministeeriumid andnud välja hoiatuse suure koguse kaneeli tarbimise osas. Mõõdukas verd vedeldav toime on tervislik, kuid koos sama ülesannet täitvate ravimitega võib see osutuda eluohtlikuks.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.