Ava külgmenüü

Vitamiinirikas võilill toetab maksa tööd ja parandab verd

Kuigi meie tunneme võilille umbrohuna, mis paljudele nuhtluseks ja peavalu valmisatajaks, on ajalooliselt tegemist toidutaime ehk köögiviljaga, mis on ääretult toitev ja tervislik. Umbrohukuninganna Kristi Lehtla soovitab mõnusaid võililleretsepte.

Vanimad kirjalikud andmed võilillest pärinevad Vana-Kreekast, seda juba enne meie ajaarvamise algust. Euroopas on võilille toidutaimena kasutamisest teateid 17. sajandi keskpaigast, esmajoones Prantsusmaalt – seal peetakse kevadist, pipra, soola, äädika ja toiduõliga maitsestatud võilille-lehesalatit suurepäraseks toiduks tänapäevalgi ja sealsetes aiandites kasvatatakse võilille salatitaimena. Inglismaal on võilille “päästmiseks” algatatatud projekte võilille leviku taastamiseks niidutaimena. Ka mujal Lääne-Euroopas, Indias, Jaapanis ja USAs on hakatud kasvatama võilille aretatud kultuursorte, mis on lopsakama kasvuga ja vähemmõrkjad. Kultuurvõilille seemneid on võimalik endale seemnepoodisest soetada. Kui me räägime võilillest, kui aedviljast, siis on tegemist ilmselt kõige toitvama ja tervistavama aedviljaga.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.