Oska tähele panna toidutalumatuse märke ja sümptomeid

Toidutalumatuse või -tundlikkuse puhul reageerib keha toidule. Võimalik, et sümptomid tekivad kuni 72 tunni pärast ning need võivad olla salakavalad. Toidutalumatus võib ilmneda kehas peaaegu kõikjal, alates peast (peavalud ja migreenid) kuni varvasteni (mõned eksperdid arvavad, et suure varba nukid võivad olla seotud piimatoodete talumatusega).

Huvitav on see, et sageli põhjustavad toidutalumatust toidud, mida sa ihaldad. Kui sa neid sööd, vallandavad need ajus opiaadid immuunsuse reaktsiooni osana. Kui sul on tõsine isu mingi teatud toidu või maitse järele, kontrolli, kas mõni sümptom võib olla sellega seotud.

Nüüd loetlen kõige tavalisemad toidutalumatuse ilmingud. Pea meeles, et need võivad ilmneda kuni 72 tundi pärast toidutalumatust vallandava toidu söömist.

Soolestiku sümptomid

• Puhitus

• Kõhukinnisus

• Krambid või alakõhuvalu

• Kõhulahtisus

• Kõhutuul

Tervise sümptomid

• Köha

• Ähmane mõtlemine

• Peavalud

• Sügelevad silmad või suu

• Liigesevalud

• Vähe energiat

• Migreenid

• Meeleolu vaheldumine

• Nohune või kinnine nina

• Aevastamine

• Kaalutõus

• Kähinal hingamine

Naha sümptomid

• Vistrikud

• Tumedad rõngad

• Dermatiit

• Ekseem

• Näo pundumine

• Pigmentatsioon

Toidutalumatuste kohta kuulen sageli kommentaari, et meie vanavanemad ei kannatanud nende all. 1940., 1950. ega 1960. aastatel toidutalumatusi polnud ja kindlasti on need tänapäeva elu väljamõeldud hädad. Vähemalt osa sellest vastab tõele. Minevikus polnud inimestel toiduga samu probleeme kui meil. Kui USA Mayo kliinik analüüsis hoiul olevaid vereproove, mis olid võetud õhujõudude noorsõduritelt 1950. aastatel, leidsid nad üle nelja korra vähem tsöliaakiamarkereid kui tänapäeva proovides20 – aga see ei tähenda, et praegu poleks toidutalumatust. Tänapäeval tunneme ära talumatuse, mida meie vanavanemad ei teadnud, niisiis on võimalik, et nad elasid tervisehädadega, millele me tänapäeval abi otsime. Aga samuti on tõsi, et meie elu on vanavanemate ajast muutunud ja praegu elame maailmas, kus allergiaid ja toidutalumatusi esineb palju tõenäolisemalt.

Meie toidusedel pole samasugune nagu vanasti. Meie vanavanemad valmistasid suurema osa toidust algusest peale ise ja seda ei töödeldud keemiliselt – selles lihtsalt polnud lisatud gluteeni, pestitsiide ega säilitusaineid, mis põhjustavad soolestiku kahjustumist, mis omakorda vallandab toidutalumatuse. Samuti tarbisid nad meist vähem alkoholi ja suhkrut, mis mõjub soolestikule halvasti. Lisaks keskendus nende tavaline toidusedel vähem nisule – võib-olla sõid nad hommikul röstsaia ja ehk lõunaks võileiva, aga õhtul söödi sageli liha, kartuleid ja köögivilju. Pasta ei ilmunud nii suurel määral meie toidulauale kuni 1960. aastateni (tegelikult söödi seda varem sedavõrd harva, et 1957. aasta 1. aprilli saates õnnestus BBC-l rahvast lollitada teatega, et spagetipuid võetakse maha). Ka näksimise komme polnud tavaline.

Katkend on pärit kirjastuselt Pilgrim ilmunud Nigma Talibi raamatust „ Anti-Ageing. Pöördeline teekond särava ja noorusliku nahani.“

Seotud