Miks just orgaaniline toit?

Orgaaniline toit on puhtam ning tervisele kasulikum, sellega nõustuvad enamasti kõik. Kuid mille poolest täpsemalt erineb orgaaniline toit tavatoidust ja mis on need omadused, mille pärast peaks eelistama orgaanilist toitu?

Järgnevalt teile 10 suurepärast põhjust, miks orgaaniline toit tavatoidust parem on:

1. Orgaaniline toit on tervislik.  Orgaanilised toidud sisaldavad keskmiselt rohkem C-vitamiini ning hädavajalikke mineraale nagu kaltsiumi, magneesiumi, rauda, kroomi ning samuti vähivastaseid antioksüdante.

2. Ei mingeid vastikuid lisaaineid. Orgaaniline toit ei sisalda ühtegi toidulisandit, mis võivad põhjustada terviseprobleeme nagu näiteks südamehaigust, luude hõrenemist (osteoporoos), migreeni ja hüperaktiivsust. Lisaainete hulgas on Soil Association’i poolt keelatud tahkestatud rasv, aspertaam ehk kunstlik MIS jne.

3. Välditakse mürke. Üle 400 keemilise mürkaine on pidevalt kasutuses tavalistes (mitte orgaanilise) toiduainete (tooraine) kasvatamiskohtades ning nende jäätmed jäävadki selle toidu sisse. Näiteks, Inglismaa valitsus leidis hiljuti väga kõrgel määral mürgi jääke ka beebitoitudes nagu näiteks spinatis, kuivatatud puuviljades, leivas, õuntes, selleris ja kartulikrõpsudes.

4. GM keelatud. Geneetiliselt muundatud toit (GM) ja organismid on orgaanilise toidu standardite järgi keelatud.

5. Ravimite kasutamine keelatud. Üha enam muretsetakse, ja seda põhjusega, liiga suurel määral antibiootikumide kasutamise pärast farmiloomade söötmisel. Süües nende loomade liha võivad need ravimid mõjuda ka inimtervisele. Näiteks Soil Association’i standardid keelavad kardinaalselt tavapäraste antibiootikumide kasutuse.

6. Maksad vaid puhta toidu eest. Ostes orgaanilist toitu ei pea me mõtlema sellele, et selle raha eest on näiteks puhastatud joogivett kemikaalidest vms. Joogivee puhastamine on tingitud toidukasvatajate ja tootjate mürkide kasutamise pärast.

7. Kõrged standardid. Orgaaniline toit tuleb usaldusväärsest allikast. Kõiki ökotalusid ja orgaanilise toidu valmistajaid ja ettevõtteid kontrollitakse vähemalt korra aastas kuna orgaanilise toidu standardid on seadustega reguleeritud.

8. Hoolitsemine loomade eest. Loomade heaolu on orgaanilise toidu standardites väga tähtsal kohal ja seda regulaaritakse mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide tööga.

9. Heategu loodusele ja keskkonnale. Orgaaniliselt kasvatatud toit on parem loodusele, hoiab ära keskkonnareostusi ja toodab vähem süsihappegaasi, mis on peamine globaalse soojenemise gaas. Looduslikult kasvatatud toit tekitab loomulikult ka vähem jäätmeid.

10. Kõige tähtsam! Parem maitse! Väga paljud inimesed eelistavad orgaanilist toitu juba ainuüksi sellepärast, et see maitseb paremini. Ka suur osa tippkokkasid valivad just orgaanilise toidu.

Allikas: www.perekool.ee

Seotud