Maailma Terviseorganisatsioon: töödeldud liha koht on vähkitekitavate ainete nimekirjas koos sigarettide, alkoholi, asbesti, arseeni ja plutooniumiga

Maailma Terviseorganisatsioon ( The World Health Organization) avaldas täna aruande terviseriskidest, mis kaasnevad töödeldud liha söömisega, väites, et töödeldud liha on inimese tervisele sama ohtlik kui sigaretid, alkohol, asbest, arseen ja plutoonium.

WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) kavatseb töödeldud liha kanda vähkitekitavate ainete nimekirja: nende andmetel on töödeldud liha inimese tervisele sama ohtlik kui sigaretid ja alkohol, asbest, arseen ja plutooniumarseen. Sealjuures on Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (International Agency for research on Cancer) teada andnud kaalukatest tõenditest, et soolevähki võib põhjustada ka töötlemata punase liha tarbimine. Lisaks on neil kindlaid tõendeid, et isegi väikestes kogustes töödeldud liha tarbimine suurendab vähiriski.

Uuringud näitavad tendentsi, et aktiivsed lihasööjad kipuvad tarbima vähem taimset toitu, kuigi seda võiks lihasöömisele eelistada. Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur soovitab soolevähi riski vähendamiseks süüa mitte enam kui 500 grammi punast liha (veise-, sea- ja lambaliha) nädalas. Samuti võiks töödeldud liha (näiteks sinki, peekonit ja suitsuvorsti) tarbida võimalikult vähe. “Mida rohkem töödeldud liha inimene sööb, seda enam suureneb soolevähi tekke risk,” ütleb doktor Kurt Straif IARC-ist.

Üks põhjustest sellise seose leidmisel on lihale iseloomulikku punast värvust andev heem, mis võib kahjustada seedetrakti. Lisaks sellele võivad vähkitekitavad ained moodustuda ka siis, kui liha säilitamiseks töödeldakse seda suitsutades, kuivatades või soolates ja säilitusaineid lisades.

WHO raporti andmeil piisab vaid 50 grammist töödeldud lihast päevas (see on umbes kaks lõiku peekonit või sinki) ning šanss soolevähki haigestuda kasvab 18% võrra; 100 grammi punast liha päevas võib vähiriski suurendada 17%, vahendab sink, peekon, salaami, erinevad vorstid ja ka näiteks hot dog.

“Parim dieet tervise hüvanguks ja vähiriski vähendamiseks on kiudainete rikas rohkelt puu- ja juurvilju sisaldav toit. Tarbige vähem punast ja töödeldud liha ja soola. Ja parim, mis te oma tervise hüvanguks teha saate, on lõpetada suitsetamine, nikotiinipatjade /snusi tarbimimine – tubakas on suurim vähitekitaja maailmas, tappes kaks kolmandikku pikaajalistest suitsetajatest ja ometigi on võimalik seda vältida,” soovitab Casey Dunlop Rahvusvahelisest Vähiuuringute Agentuurist.

Allikad: Telegraph Kas lihasöömine võib toita vähirakke? ja Seos töödeldud liha ja varajase surma vahel ja Ülekaalulisus: kolmandik kõigist vähktõbedest on otseselt sellega seotud

Seotud