Ava külgmenüü

“Lõpetage peenutsemine, me oleme eluaeg nii söönud …” ei pea enam paika!

Liis Orav on integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja, kes oma uues raamatus"Toida oma tervist" räägib haiguste ennetamisest ja tervise taastamisest loodusravi ja õige toiduvalikuga. Oma teoses toob ta välja ka selle, kuidas maailm on muutunud ning see, mis vanasti oli puhas ja loomulik toit, ei pruugi tänasel päeval enam sugugi sama tervislik olla. Pikemalt räägib Liis Orav tervisest ja toitumisest täna õhtul kell 20 (ja kordusena pühapäeval kell 14) Raadio 2 saates " Hallo, Kosmos!".

Toitumisteemad kütavad alati kirgi, sest igaüks meist on ekspert. Sageli võib kuulda selliseid väiteid: “Me oleme eluaeg nii söönud ja pole meil viga midagi …” Tegelikult ei pea see paika, sest me ei söö ega joo enam seda, mida vanasti. Dramaatiliselt on muutunud nii meie toiduvalikud kui toidu kasvatamise, töötlemise ja säilitamise võtted.Meie menüü pole kunagi varem olnud nii nisukeskne kui praegu. Pole harvad juhused, kui hommikusöögiks on nisuleib, lõunaks nisust tehtud pasta ja õhtuks pitsa, vahepalaks mõni küpsis või kook. Ka nisu ise on muutunud. Tarbime hübriidnisu, mida on agressiivselt mürgitatud kantserogeensete taimekaitsemürkidega, millest mõned on patenteeritud ka antibiootikumide ja laiaspektriliste kelaatoritena (mineraalide sidujana).Meie piim pärineb enamasti lehmadelt, keda kasvatatakse teistes tingimustes kui vanasti, lisaks kaotab piim töötlemise käigus nii seedimiseks vajalikke ensüüme kui rasvlahustuvaid vitamiine. Homogeniseerimisega muundatakse allesjäänud piimarasvade struktuur.Tervislikuks peetud kala söömisega kaasnevad nüüdseks samuti ohud.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.