Lihtne nipp, kuidas valmistada ise pähkli-, seemne ja kaerapiima

Rahvusvahelise bestselleri”Tervisesmuutid” autor Eliq Maranik jagab lihtsaid nippe, kuidas valmistada maitsvaid taimseid piimasid.

Maitsvat pähklipiima on lihtne ise valmistada. See on tervislik vaheldus tavalisele piimale ja suurepärane aseaine, kui sul on laktoositalumatus või kui oled vegan. Piima valmistamiseks sobivad paljud pähklid ja seemned, näiteks kanepiseemned, kašu-, sarapuu-, pekani-, pistaatsia- ja Kreeka pähklid, päevalille- ja kõrvitsaseemned või mandlid. Eelista soolamata, röstimata ning mahekasvatatud pähkleid ja seemneid – nende maitse on parem ja need sisaldavad kõige rohkem toitaineid.

Pane pähklid likku ja jäta ööseks jahedasse kohta seisma, et kõrvaldada raskestiseeditavad ensüümid ja mahendada maitset. Kurna vesi ära ja pese pähkleid korralikult. Vala peale uus vesi ja mikserda, kuni pähklid on vedelikus korralikult peenestatud.

Sarapuupähkleid ei ole vaja enne leotada, sest need ei sisalda ensüümpidureid. Ka kookoshelbeid ja kooritud kanepiseemneid võib kohe mikserdada. Kurna piima pähklipiimakotis või peenesilmalises sõelas (kooritud kanepiseemneid ei ole vaja kurnata), suru välja võimalikult palju vedelikku. Vürtsita puhta vanilli, kaneeli, kardemoni või kakaoga ning magusta meele ja maitse järgi kookossuhkru, medjooldatlite, agaavisiirupi või Manuka meega.

Säilita piima klaaspudelis või -purgis, nii säilib see kauem kui plastpudelis, külmikus 3-5 päeva. Pähklipiima sobib hästi külmutada jääkuubikuteks. Järelejäänud pähklimassist võib teha pähklipalle või müslit, kasutada seda leivaküpsetamiseks või segada pudru hulka.

Pähkli- ja seemnepiim – 2,5 dl leotatud pähkleid, seemneid või mandleid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Kaerapiim – 2,5 dl leotatud kaerahelbeid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Seesamipiim – 2,5 dl leotatud seesamiseemneid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Sojapiim – 2,5 dl leotatud sojaube või 2 dl sojajahu + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Kookospiim – 2,5 dl riivitud toorest kookost + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Kanepipiim – 2 dl kooritud kanepiseemneid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola.

Autor: Eliq Maranik, smuutikuninganna

Allikas: Kirjastuselt Pilgrim eesti keeles ilmunud Eliq Maraniku rahvusvaheline bestseller “Tervisesmuutid”

Seotud