Ava külgmenüü

Kas tõesti mahetoidul ja tavatoidul pole vahet?

Nii väidab äsja Stanfordi ülikooli tehtud uuring, mille on rahastanud rahvusvahelised hiidkorporatsioonid. Uuring ei võrdle antibiootikumide, herbitsiidide ja pestitsiidide jääkide või kasvuhormoonide sisaldust tava- ja mahetoidus. Ometi on just selles põhierinevus.

Hariduselt sotsioloogina ja poliitika supipaja juures olnuna soovitan: uuri mingi uuringu tulemusi arvestades alati järgi, kes on uuringu rahastanud. Kes tellib muusika, soovib sellega ka mingit sõnumit edastada. Alati saab leida meetodi, mis tõestab seda, mida rahastajal on vaja.Stanfordi Ülikool on äsja palju kõmu tekitanud mahe- ja tavatoitu võrdleva uuringu avaldanud, kust selgub, et enamasti mahetoit ei sisalda rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui tavatoit. Niisiis ninanips nendele, kes on heas usus enda ja oma pere tervise pärast oluliselt kallimat mahekraami ostnud. Kui selle uuringu tagamaid veidi uurida, siis selgub, et selle on rahastanud rahvusvahelised hiidkorporatsioonid nagu Cargill, British Petroleum (BP) ja Goldman Sachs, kelle huvides on toota odavate kemikaalidega kasvatatud toitu võimalikult suures koguses ning võimalikult odavalt.Ökotoidu turuosa kasv sööb ekstensiivpõllumajanduse tootjatelt aga nende turuosa ja investeering pole enam nii tasuv. Lisaks sellele ei saa keemiatööstused enam oma keemilisi väetisi ega taime- ja putukamürke müüa soovitud mahtudes, sest rahvas nõuab puhast kraami. Paljude tarbijate lapsed ja pereliikmed on allergilised ja inimeste teadlikkus on tõusnud toiduga saadud kemikaalide jääkide ja tervisehädade seostest.Lisaks kahtlusele uuringu tellijate mõjust uuringu tulemustele on ka uuringu meetodis suur puudujääk.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.