Ava külgmenüü

Käes on mahlaste ploomide aeg

Ploomipuu on üks populaarsemaid Eesti aedade viljapuid, jäädes alla vaid õunapuule. Pole ka ime, sest oma tervislike omaduste poolest ületab ploom paljusid puuvilju-marju.

Ploomid sisaldavad süsivesikuid, mineraalaineid, vitamiine ja vähesel määral ka valke ja rasvu. Kuid ploomi tähtsaim tervislik omadus on rikkalik pektiinisisaldus, mis aitab alandada kõrgenenud kolesteroolitaset veres ja aeglustab suhkru imendumist peensooles. “Pektiinained seovad organismis vett, raskmetalli, soola ja mürgiseid aineid ning viivad need organismist välja,” soovitab Polli aiandusinstituudi biokeemik Koidu Kelt kindlasti ploome süüa mürgistuse ja kiiritushaiguse puhul. Samuti aitab ploomis sisalduv pektiin organismist väljutada liigset vett ja soola, mis on tähtis südame-veresoonkonnale, neeru- ja põiehaiguste, sooltepõletike ning maohaavade korral. Peale ploomide leidub pektiini ka õuntes ja mustas sõstras.

Asjatundjad Suurbritanniast on veendunud, et ploomid-kreegid sisaldavad rikkalikult A-, C- ja E-vitamiini. Viimane on väga hea vabade radikaalide siduja (mõningase vahemaaga järgnevad rosinad, mustikad, mustad sõstrad, apelsinid, peedid ja õunad).

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.