Jón Gnarr tahab Reykjavikist teha sõjaväevaba linna

“Rääkisime täna linnavalitsuses rahust. Ma tahan teha Reykjavikist sõjaväevaba tsooni,” teatas eile oma Facebooki lehel Reykjaviki linnapea Jón Gnarr, kes tahab Islandi pealinnast teha rahu linna.

“Mõned ütlevad, et see on vastutustundetu jutt või et ma olen lapsik ja naiivne – ma ei nõustu sellega. Mõned kardavad, et see võib solvata suurriike. Aga ma ei taha sõjaväe või sellega seotud lennukeid Reykjaviki lennuväljale. Ma ei taha sõjalaevu meie sadamasse. Miks me ei võiks proovida ja teha ühe linna maailmas, mis on sõjaväest vaba? Millist kahju saab see tuua? Kas tõesti kukub NATO sellepärast nutma?

Kujutlege selle sümboolset tähendust! Millised oleksid sotsiaalsed ja majanduslikud mõjud? Selleteemalised uuringud ja konverentsid. Kas teised linnad järgiksid seda? Ma arvan, et see on suurepärane idee! Mitte naiivne, vaid vapper, sest me kõik teame, et rahu ja selle hoidmine on riskantne ettevõtmine ning mitte rumal, vaid loov ja nutikas. Meil on kauneid laule rahust ja armastusest, aga armastus ei ole mitte ainult tunne – see on tegu. Ma olen veendunud, et see idee on väärt katsetamist. Mis teie arvate?” kutsub linnapea Askur Alase ja Juku-Kalle Raidi intervjuud Jón Gnarriga, kus ta vastab küsimusele:

Oled sa kindel, et väikeriikidel nagu Island ja Eesti on tulevikku?

“Muidugi. Meil on lausa helge tulevik. Kõik head asjad siin maailmas tulenevad väikestest rahvustest nagu meie. Meil on rohkem hoolivust ja ausust. Oleme rahumeelsed ja demokraatlikud. See on kõige suurem väärtus maailmas. Väike tulesäde võib süüdata suure lõkke. Rahvad, nii suured kui väikesed, peaksid tegema koostööd. Maakera on meie kodu. Meie ainus kodu.”

Allikad: Delfi

Seotud