Geenid reedavad, mida inimestele süüa meeldib

Miks mõnele meeldib üks toit, teisele teine? See on küsimus, mis on inimeste pead ajast aega vaevanud. On isegi ütlus, et sa oled see, mida sööd. Selgub, et see, mida süüa, ongi kirjutatud meie DNA-sse, vahendab Novaator.err.ee.

Uuringud viitavad, et geneetika mängib rolli selles, millised toiduained inimestele meeldivad ja millised mitte. Seda, kui suurt rolli geenid mängivad, on aga olnud raske mõista. Uus uuring on sellele lähemale jõudnud.

Teadlased kasutasid Ühendkuningriikide biopanga andmebaasi, kust saadi 500 000 sellega liitunud inimese andmed. Suuremahulises genoomi analüüsis avastasid teadlased 481 genoomi, mis olid otseselt seotud meie toitumiseelistustega. Nad leidsid selliseid geenijärjestusi, mis ilmselt mõjutavad mitmesuguseid toitumisega seotud tahke. Näiteks seda, kas meile maitsevad puuviljad, linnuliha, kala, aga ka kohv ja alkohol.

Loe täispikkuses artiklit lehelt Novaator.err.ee.

Seotud