Ava külgmenüü

Enneta haigestumist: jõhvikas tugevdab immuunsüsteemi ja varustab keha vitamiiidega

Rahvameditsiin on jõhvikaid alati hinnanud. Jõhvikas ehk kuremari on tõeline tervisetooja, varustades meid mineraalainete, orgaaniliste hapete ja muu kasulikuga. Marjad valmivad septembri keskpaigas ja marjaaeg kestab oktoobrini. Parim aeg jõhvikate varumiseks olekski pärast esimesi öökülmi, sest siis on marjad kasulike ainete poolest kõige rikkamad.

Kui jõhvikad varutud, on külmarohi talvel omast käest võtta. Kuna jõhvikas säilib hästi ületalve, ei pea kogu saaki kohe moosiks keetma, pigem kasutame seda pikema aja jooksul jookides ja toitudes või pistame niisama suhu. Hea säilivuse tagab marjades leiduv bensoehape.

Sügavkülmutamine ei vähenda jõhvikate toiteväärtust. Jäält võetud marju võib panna ilma eelneva sulatuseta keevasse vette, koogitainasse või magusroale kaunistuseks.

Vesihoidis on juba vanast ajast teada-tuntud viis jõhvikaid säilitada. Selleks valage puhastatud marjadele peale külm keedetud vesi ja nii säilivadki nad jahedas ruumis kevadeni.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.