Dalai Lama sisemisest rahust ja õnnest

Dalai Lama on ütelnud: Me kõik tahame olla õnnelikud, me ei taha kannatusi. See on kõigi teadlike olevuste soov. Aga siiski loome me oma ellu ebavajalikku kannatust.

Ma arvan, et väga tähtis on inimestele teha selgeks, et tuleb olla kaastundlik. Ma ei räägi religioonist, et kui meil on rohkem kaastunnet, siis on jumal rahul. Ma ei räägi sellest ka kui budist, et kui me praktiseerime kaastunnet, siis Buddha toetab meid.

Kui ma olen inimesena lihtsalt rohkem kaastundlik, siis saan mina ise sellest tulu. Selle tulemusena olen õnnelikum ja rahulolevam.

Näiteks on sul tšekk miljonile dollarile, kuid sisimas ei  pruugi siiski rahu olla. Sest see miljon dollarit ei too iseenesest sisemist rahu ega õnnelikust. See võib tuua hoopis rohkem masendust, rohkem kahtlusi, ärevust, vahest ka rohkem kadedust.

Sisemine rahu on õnnelikkuse ja rõõmu ülim allikas. Arvan, et inimesed ei saa sellest aru.

Tõlkis: Siret Antsov

 

Seotud