Ava külgmenüü

Alkeemia lugemisnurk. Rene Bürkland selgitab, kuidas valmistada soojendavaid toite

Hiina meditsiini arst Rene Bürkland selgitab oma äsja ilmunud originaalraamatus "Tark tee terviseni", millised on toiduvalmistamise meetoodid, mis soojendavad ehk tugevdavad toiduainete yang-olemust, muutes jahedad ja külmad toiduained soojemaks.

Hiina toitumisteraapias tuntakse rohkem kui 50 erinevat toidu valmistamise viisi, mis muudavad toidu termilist toimet. Valmistamismeetodid saab jagada kaheks – jahutavad ja soojendavad.Soojendavad toiduvalmistamise meetodidSoojendavad meetodid tugevdavad toiduainete yang-olemust, muutes jahedad ja külmad toiduained soojemaks.Meetodid – grillimine, praadimine, röstimine, suitsutamine, küpsetamine, hautamine, alkoholis keetmine, moorimine, teravate vürtside kasutamine.Grillimine (tugevalt soojendav)Väga tugeva yang-toimega. Kuna grillimisel puutub toit otseselt kokku tulega, siis on soojendav toime väga tugev. Grillimist tuleks vältida, kui inimesel on kuuma sümptomid.Praadimine, röstimine (soojendav)Praadimine ja röstimine lisavad toidule yang’i. Selle meetodi heaks näiteks on vokkimine, mille puhul puutub toidu välispind lühikese aja jooksul kokku suure kuumusega ja muutub krõbedaks, samal ajal jääb sisemus mahlane ja värske. Praadimisel kasutatav õli toob kehasse niiskust. Praadimist ja röstimist tuleb vältida kuuma sümptomite korral.

Ilma kontota saate ühes kuus lugeda kuni 5 tasuta artiklit. Selle artikli edasi lugemiseks logige sisse või liituge Alkeemiaga luues endale tasuta konto.