5 väekat ja vitamiinirikast kevadist “supertoitu”, mis võiks olla igaühe söögilaual

Koos kevade saabumisega tärkavad ka väge ja vitamiine täis noored taimed, mis turgutavad meie talvest kurnatud keha ja vaimu. Vaata, mis on need viis kodumaist “supertoitu”, mis võiks olla kevadel igaühe toidulaual, et tervist turgutada.

Lõpuks ometi on saabunud kauaoodatud kevad! Pungad puhkevad, puumahlad on liikvel ja mullast pistavad pea välja esimesed jõudu ja väge täis kodumaised terviseturgutajad. Inimesed on läbi aegade osanud hinnata ja kasutada söödavaid metsikuid taimi, mis pakuvad vitamiine ning turgutavad keha ja meelt. Ka praegusel ajal, kus vitamiinid ja mineraalained on apteegis purkides lihtsalt kättesaavavad, tasub sammud seada metsa ja niidule, et korjata endale peotäis puhast, hästi imenduvat ja looduslikku “supertoitu”.

Loe, millised on need lihtsad ja kättesaadavad jõutoidud, mis pakuvad sulle tervist ja elujõudu. Pea ainult meeles, et korjata tasub neid taimi puhtast kasvukohast, mitte teede äärest.

Võilill – ravim saja häda vastu

“Võilill on üks kõige täiuslikum taimne toit Maa peal. Kõik elujõulised toitained on esindatud ühes allikas ja parimas vahekorras, nii et keha saab siit kõik suurepäraselt kätte,” ütleb herbalist Gregory Tilford.

Mis teeb võilille nii kasulikuks? Selles lilles on bioloogiliselt aktiivsete ainete pakett, mis aitab kehal kasutada neid väga efektiivselt. Üle 64 toitaine ja tervist toetava ühendi on siis leitud just võililles. Nad sisaldavad rohkem beetakaroteeni kui porgandid, rohkem kaaliumi kui banaanid, rohkem letsitiini kui sojaoad, rohkem rauda kui spinat, ääreni täis A, C, E vitamiine, tiamiini ja riboflaviini, kaltsiumi, fosforit ja magneesiumi. Kõik nende kombinatsioonid on maksa jõuliselt toetavad, verd puhastavad, aneemia peatajad, nägemise parandajad, kolesteroolitaseme reguleerijad, vererõhu reguleerijad ja palju palju muud. Võilill kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist, seega on ta väga kasulik näiteks neile, kel probleeme kaaluga. Lisaks puhastab võilill maksa jääkainetest ja aitab alandada vere suhkrutaset.

Noori võilillelehti võib koos nõgese, naadi, põdrakanepi ja erinevate pungadega kevadistesse salatitesse ning pestosse panna alates sellest, kui need oma esimesed ninad mullast välja ajavad. Ka praegu tasub salatisse panna taimekodara keskelt noori lehti, need on mahedamad.
Sööge võililli terviseks – pange neid pirukasse, supi ja salati sisse või vuristage valmis üks tervisekokteil, mõrkjas vein või keetke hoopis kuivatatud võilillejuurtest tassike kohvi.

Metsiku väega naat

Vähesed teavad, et juba keskajal oli naat hinnatud toidu- ja ravimtaim imperaatorite toidulaual ja salajastes kloostriaedades. Naat on vääriline vastane nn. superfoodidele – ta on eriti rikas E-vitamiini poolest, sisaldab rohkesti C-vitamiini, eeterlikke õlisid, antioksüdante, mineraalaineid ja kiudaineid. Naadil on ka sooltebaktereid hävitav toime. Naadist valmistatud toit on organismile kergesti omastatav ja puhastava toimega.

Naat tasakaalustab seedimisprotsesse, aitab omastada paremini valke ja süsivesikuid. Naaditoidud soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad seedeelundite tegevust ja on head abilised põletike ravis (reuma, podagra, liigeste põletik). Ettevaatust sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed – ei soovita naati värskelt ehk toorelt süüa!

Naadi kasutusvõimalused on rikkalikud. Lisa naati toorsalatitesse, suppidesse, ühepajaroogadesse, omletile, pizzale, quiche’le. Kasuta prae lisandina nii: aja vesi keema, aseta lehed kaussi, kalla peale keema läinud vesi ja kurna lehed läbi sõela. Ära kalla vedelikku ära, vaid magusta meega ja joo nagu ikka taimeteed. Lehed maitsesta vähese soola ja õliga. Naati võib marineerida, soolata ja hapendada. Kuivata naadi lehed ja kasuta kogu talve kas tervete lehtedena või jahuna suppides ja küpsetistes.
NB! Korja ainult noori värskeid lehti, nn varesejalgu ehk lehti, mis pole veel “lahti” ja veendu, et kasvukoht oleks võimalikult puhas ehk eemal reostusallikatest.

Nõges – kevadine vitamiinipomm

Nõges on kevadel esimene energiaallikas, mida loodus meile pakub. Nõgest võib pidada kohalikuks supertoiduks – ta sisaldab viis korda rohkem C-vitamiini kui sama kogus apelsini. Nõges sisaldab veel palju A- ja E-vitamiine, B-grupi vitamiine, biotiini, foolhapet, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni, mangaani, tsinki, vaske, koobaltit, niklit, kroomi, flouri, boori ja broomi. Nõges on kehas aluselist reaktsiooni soodustav toiduaine.

Rahvameditsiinis on tarvitamist leidnud kõik nõgese osad: juured, lehed, varred, seemned, millel on laialdaselt kasulikke omadusi. Kõrvenõgeseteed on väga kasulik kohe kevadel jooma hakata, niipea, kui esimesed värsked võrsed kasvama hakkavad. Lase teel jahtuda ja joo päeva jooksul jaheda joogina.

Nõges puhastab organismi, viies kehast välja liigset vedelikku ja alandades turseid, aidates nii kaasa ka kaalu langetamisele.

Nõges sisaldab proteiini ja ränihapet. Olles hinnatud ravimtaim, aitab ta paljude haiguste puhul, leevendades põletikke ja alandades palavikku. Verevarustusele annab nõges palju abi just oma rikkaliku rauasisalduse poolest.

Kuivatatud nõgesest tehtud jahu võib lisada pea igale toidule. Samuti šampooni hulka ja kompressideks. Vartega vihtlemine aitab reumaatiliste haiguste puhul.

Regulaarne nõgese kasutamine aitab grippi ära hoida. Hinnatud on ta ka naistehaiguste puhul, aidates menstruaalhäirete korral ja alandades valusid kuu raskel perioodil.

Nõgesetee ei sobi neeru-või südamepuudulikkuse all kannatajatele, võides ärritada magu ja tekitada naha kuumamist ja paistetusi.

Metsikult kasvavaid taimi tuleb kevadel toiduks kasutada toorelt, kuumtöötlemisel kaotavad nad toiteväärtusest, väheneb bioaktiivsus. Kui vaja, siis võib nõgest kuumutada lühiajaliselt (lisada supile keetmise lõpus). Toiduks kogutakse lehti nende tärkamisel, ravimiks ja kuivatamiseks õitsemise ajal, juuri varakevadel või sügisel.

Nõgeselehti teeks korjame siis, kui nad õitsevad. Kuivatada tuleks kiirelt, pimedas ja tuulises kohas, et lehed säilitaks rohelise värvuse. Kuivatatud lehti saab lisaks teele kasutada ka toidus.

Karulauk – kevadine organismi puhastaja

Karulauk on üks parimaid kevadisi organismipuhastajaid, aitab välja viia kõik ebavajaliku, mis on talvel kehasse kogunenud. Tal on väga suur hulk raviomadusi. Kunagi usuti, et karulauguga on võimalik peletada kurje vaime ja niisamuti on karulaugul vägi eemaldada inimesest negatiivsed mõtted ja tõrjuda eemale välisest keskkonnast meisse tunginud halvad energiad. Ta on nagu sisemine kaitse negatiivsuse eest, mis oma ülitugeva väega viskab meist välja halva ega lase tumedatel energiatel meisse tungida. Lisaks ülimale puhastavale jõule on karulauk üks parimatest vitamiiniallikatest, sisaldades vitamiine rohkem kui enamus tsitruselisi. Rääkimata mineraalainetest, mida karulaugus on külluslikult.

Karulaugus on külluslikult väävliühendeid, mis on ühed ilu allikad juustele ja nahale, ta kiirendab juuksekasvu, tervendab juukseid ja aeglustab kogu organismis vananemisprotsesse, noorendab inimest. Lisaks on ta väga hea klorofülliallikas, aidates kehal omastada päikeselt saadud vitamiine. Karulauk on rikkalik booriallikas – D-vitamiin ei imendu päikesest ilma boorita, seega on suurepärane mõte tarbida teda kevadel enne päevitama hakkamist. Looja pole karulauku sättinud kevadesse mitte ainult tema imeliste puhastavate omaduste tõttu, vaid ka sellepärast, et karulaugu söömine valmistab keha ette võtma suvel toitu otse päikeselt.

Karulauk on asendamatu krooniliste nahaprobleemidega inimestele. Šveitsi pastor Künzle rääkis karulaugu kohta: “Ta puhastab kogu organismi, ajab välja haigusained, teeb vere puhtaks, tapab mürgised ained. Ükski taim maa peal ei ole nii mõjuv mao, soolestiku ja vere puhastamiseks. Noored inimesed lööksid õitsele nagu roosid! Tunnen perekondi, kes enne kogu aasta haiglased olid, täis lööbeid, kahvatud üle keha ja kes pärast selle taime pikemaajalist kasutamist terved ja värsked välja nägid”.

Nurmenukk – c-vitamiinirikas tervendaja

Meie rahvameditsiin tunneb nurmenukku kui taime, “mis kahjulikud ained kehast välja ajab ja elu uuendab”. Nurmenuku lehtedes on kõrge C-vitamiini tase, palju saponiine, askorbiinhapet ja leidub ka karotiini, vitamiine A, P ja E. Kõigis taimeosades on palju mangaani soola.

Nurmenukk leevendab mitmeid tervisemuresid. Ta on seentevastane ja antibakteriaalne. Mõjub rahustavalt, leevendab unetust ja närvilisust, vähendab kroonilise väsimuse sündroomi. Samuti on ta köhavastane ja rögalahtistav, leevendades bronhiiti ja astmat. Nurmenukk toob leevendust peapöörituse, peavalu ja migreeni puhul. Aitab ka neeru- ja põiekivide korral ning stimuleerib seedenõrede eritumist ja leevendab kõhukinnisust. Lisaks sellele madaldab nurmenukk vere kolesteroolitaset, sidudes sapphappeid ja kolesterooli. Mõjub positiivselt ka meie südamele, tugevdades südamelihast. Veel on nurmenuku omadusteks see, et ta on higistamaajav ja keha jääkainetest puhastav.

Lehti kasutatakse salatites, tavaliselt koos teiste varakevadiste köögiviljadega või isegi kombineeritult mereandidega. Noori nurmenukulehti (õitsemise ajal) võib kasutada salatites sarnaselt leht- või peasalatiga. Vahel tarvitatakse lehti ka mõnedes liharoogade täidistes. Kuivatatud lehtede ja juurte pulbrit lisatakse paljudele toitudele.

 

Seotud